Diagnosticul de cancer vine ca un șoc pentru pacienți. Panică, frică, furie, tristețe, teamă, neputință, deznădejde, vinovăție, regret, incertitudine. Pur și simplu emoțiile negative îi copleșesc. Studiile arată că boala neoplazică produce suferințe psihologice severe, pacienții sau apropiații acestora, confruntându-se adesea cu anxietate sau depresie. Mai mult, cercetările au arătat că ratele mortalității au fost cu până la 26% mai mari la pacienții cu simptome depresive și 39% la pacienții care au fost diagnosticați cu tulburare depresivă majoră.
Medicul oncolg, chirurg sau radioterapeut ne îngrijește trupul, însă cine ne îngrijește mintea? Cine ne ajută să facem față impactului emoțional de a ne confrunta cu o boală care ne pune viața în pericol? Cine ne ajută să gestionăm schimbările în rutina zilnică pe care o știm determinate de cancer, precum și tratamentele lui complicate, care pot fi dureroase și traumatice? Cine ne motivează să nu renunțăm?
Răspunsul este psihologul. În țările dezvoltate, de multe decenii se vorbește despre importanța psihologului în managementul cancerului, iar în ultimii ani a devenit o parte obligatorie a echipei medicale integrate de specialiști.
Rolul unui psiholog în echipa medicală
Întâlnirile și discuțiile cu un psiholog ajută pacienții să își gestioneze emoțiile, grijile și fricile în toate etapele bolii, oferindu-le încredere și optimism. Iată câteva exemple despre beneficiile de a avea un psiholog în echipa medicală integrată, conform Asociației Americane de Psihologie:
- Vă ajută să treceți peste șocul diagnosticului de cancer și vă oferă suport emoțional permanent în lupta cu boala;
- Vă ajută să vă adaptați la schimbările care vin la pachet o dată cu diagnosticul, cum ar fi relația cu familia și prietenii, relațiile de muncă, factorul economic etc.;
- Vă ajută să gestionați anxietatea și depresia;
- Vă ajută să faceți față simptomelor și efectelor secundare ale bolii;
- Vă ajută să faceți față preocupările emoționale legate de imaginea de sine, imaginea corpului, intimitate și sex;
- Vă ajută să vă creșteți stima de sine și să vă recâștigați încrederea;
- Vă ajută să vă gestionați temerile sau grijile legate de viitor;
- Vă ajută să comunicați mai bine cu echipa medicală;
- Ajută membrii familiei și prietenii să înțeleagă prin ce treceți.
Tipuri de consiliere psihologică
Există mai multe tipuri de terapii pe care medicul psiholog vi le poate oferi. Acestea vor fi alese pe parcursul bolii, în funcție de nevoile și preferințele pacienților.
- Consiliere individuală - întâlniri 1 la 1 cu psihologul;
- Terapie de cuplu sau de familie - cancerul afectează întreaga familie. În cadrul acestor întâlniri psihologul ascultă fiecare persoană și vă învață cum să vă sprijiniți reciproc și să comunicați în momentele dificile sau stresante;
- Grupuri de sprijin - nu sunteți singur! interacțiunile cu pacienți care trec prin aceeași experiență pot avea un puternic efect terapeutic și vă pot oferi doza de motivație de care aveți nevoie pentru a lupta mai departe.
Dacă aveți nevoie de servicii medicale oncologie, partenerii noștri de la Clinicile Medicale LOTUS-MED vă sunt alături aici.