Dacă aveți îngrijorări privind cancerul, medicul de familie este primul specialist care vă poate oferi suportul. Acesta vă va explica la ce semne să fiți atenți și cum să acționați mai departe atunci când descoperiți anumite probleme de sanatate.
În cancerul de sân, cel mai puternic semnal de alarmă reprezintă de fapt orice modificare ce apare în forma, aspectul, pielea sau poziția sânului și a mamelonului, modul în care se simte sânul, dacă este mai cald, dacă este dureros sau sensibil la atingere etc., orice modificare la nivelul axilei (subraț), practic orice semn care ridică o suspiciune pentru pacientă. Toate acestea pot fi descoperite printr-o simplă auto-examinare sau auto-palmare a sânilor, care poate fi făcută acasă, în oglindă.
Pentru că pe internet sunt disponibile multe articole despre autopalpare, dar mai puține resurse video, tot medicul de familie este cel care vă poate învăța cum se face corect această examinare. La consultație, medicul de familie le explică și le exemplifică pacientelor cum se face auto-palparea, dar și când anume trebuie făcută. Ideal este ca auto-palparea să se realizeze în fiecare lună, în aceeași perioadă, după menstruație, undeva între ziua 5 și ziua 12 de la încheierea menstruației. Iar acest lucru trebuie să devină o rutină, adică pacientele trebuie să se auto-palpeze în fiecare lună, în aceeași perioadă și să compare rezultatele.
Orice modificare, cât de mică, care îngrijorează pacienta trebuie raportată medicului de familie. Acesta va efectua un examen fizic al sânilor și va îndruma pacienta pentru investigații de specialitate: mamografie sau ecografie mamară.