Dacă aveți îngrijorări privind cancerul, medicul de familie este primul specialist care vă poate oferi suportul. Acesta vă va explica la ce semne să fiți atenți și cum să acționați mai departe atunci când descoperiți anumite probleme de sanatate.
În ceea ce privește cancerul colorectal, pacienții trebuie să fie atenți la două semne importante. Primul se referă la prezența sângelui în scaun, acesta fiind principalul semnal de alarmă pentru cancerul colorectal. Dacă pacienții observă sânge în scaun, pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă trebuie să se adreseze medicului de familie.
Al doilea semnal puternic pentru cancerul colorectal se referă la modificări ale tranzitului intestinal. Spre exemplu, dacă pacientul avea scaun în fiecare zi, dar acum are doar o dată la trei zile. Sau dacă pacientul avea scaun o dată pe zi iar acum frevența lor a crescut la 5 scaune pe zi. Aceste semne nu trebuie ignorate și pacienții trebuie să meargă la medic.
Și legat de balonare există multe îngrijorări în rândul pacienților, însă senzația de plentitudine în stomac, de abdomen umflat, nu este considerat un simptom sugestiv pentru cancerul colorectal. Balonarea este mai mult legată de stilul alimentar și metabolism, fiind o consecință a modului în care mâncâm.