Există o metodă de a diminua riscul de a dezvolta cancer de sân? Este una dintre întrebările pe care foarte multe femei și le pun frecvent. Și nici nu e de mirare în contextul în care incidența cancerului de sân în România a crescut în ultimul deceniu și an de an mii de paciente pierd lupta cu boala. Însă dincolo de aceste statistici există și vești îmbucurătoare. Ratele de deces în ceea ce privește cancerul de sân au scăzut ori s-au stabilizat, grație diagnosticului timpuriu și terapiilor tot mai eficiente. Iar rezultatele ar fi și mai bune dacă toate femeile din România ar merge periodic la controale medicale și ar participa la programe de screening pentru prevenirea cancerul de sân.
Care sunt investigațiile care salvează vieți și la ce vârste trebuie făcute?
Spune-mi ce vârstă ai ca să-ți spun cum previi cancerul de sân? Pentru că boala neoplazică apare în rândul femeilor tot mai tinere, depistarea precoce a cancerului de sân ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 20 de ani. Acesta este momentul oportun pentru tinere să își autoexamineze sânii (autopalparea sânilor) periodic pentru a descoperi dacă există modificări de volum, contur sau simetrie.
De la 30 de ani femeile sunt sfătuite ca la fiecare control ginecologic anual să solicite medicului și un examen fizic al sânilor (consult senologic). În timpul examinării specialistul va examina atent sânii și va descoperi dacă au apărut nodulii, chisturile sau alte modificări ale țesutului mamar.
Ecografia mamară (ultrasonografia mamară) este o altă investigație cu rol de prevenție, ce se recomandă femeilor sub 40 de ani, gravidelor și mămicilor care alăptează. Este o metodă de screening neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă, ce se face la fiecare 3 ani pentru femeile între 20 și 30 ani, apoi o dată pe an între 30 și 40 ani.
Pentru suport educațional și medical partenerii noștri Clinicile Medicale LOTUS-MED vă sunt alături aici.
Mamografia – ”gold standard” în screeningul cancerului de sân
Când vorbim de cancerul de sân mamografia este investigația care salvează vieți, fiind recomandată de specialiștii din întreaga lume ca ”metoda de aur” pentru depistarea precocii a bolii neoplazice.
Mamografia este o investigație radiologică a sânilor, cu doze mici de iradiere, ce se recomandă tuturor femeilor de peste 40 ani. Investigația trebuie făcută o dată la 2 ani (până la vârsta de 75 ani) și este utilizată și ca metodă de diagnostic. În ultimii ani a apărut și mamografia cu tomosinteză (mamografia 3D cu tomosinteza), metodă mai performantă și mai confortabilă pentru pacient.
Avantajele screeningului: mortalitatea ar scădea cu 10%, șansele de supraviețuire ar crește cu 30%.
Potrivit ultimelor studii naționale, în cazul implementării unui program de screening populațional pentru cancerul de sân (2017-2027), mortalitatea cauzată de acest tip de boală ar scădea cu 10%. De asemenea, șansele de supraviețuire pentru o femeie cu cancer de sân ar crește cu 30% ca urmare a implementării unui astfel de program de screening. Cu alte cuvinte, la fiecare 10 femei nou diagnosticate cu cancer de sân la sfârșitul perioadei de screening trăiesc cu două mai mult decât înainte de screening.
Pentru suport educațional și medical partenerii noștri Clinicile Medicale LOTUS-MED vă sunt alături aici.
- Ghidurile ESMO pentru pacienți – Cancerul de sân
- Societatea Americană de Cancer – Cancerul de sân