Când vorbim despre analize medicale primul lucru pe care trebuie să îl facem este să mergem la un specialist. Deși este recomandat să ne investigăm periodic pentru a preveni diverse probleme de sănătate, analizele nu trebuie făcute ”după ureche”, ci pe baza unei recomandări de la medic.
Medicul de familie este specialistul la care pacientul trebuie să apeleze deoarece acesta cunoaște în amănunt persoana și istoricul medical.
Pentru prevenirea cancerului de sân investigația care se recomandă este mamografia.
Există și mamografia digitala 3D cu tomosinteză care este cea mai nouă și avansată investigație rapidă, nedureroasă și non-invazivă.
În funcție de vârsta și antecedentele medicale și familiale ale pacientelor, mamografia/ mamografia digitala 3D cu tomosinteză se recomandă începând cu vârsta de 40 ani.
Un medic specialist va stabili frecvența exactă pentru efectuarea acestei investigații. (o dată pe an, la doi ani sau mai mult).
La pacientele tinere investigația recomandată pentru prevenirea cancerului de sân este ecografia mamară, metodă neinvazivă și neiradiantă. Există cazuri, cum ar fi cel în care o pacientă tânără a avut o rudă de gradul I care a suferit de cancer, în care se recomandă mai întâi ecografia mamară și apoi mamografia/mamografia digitală 3D cu tomosinteză.
Atunci când în urma mamografiei se ridică suspiciunea de cancer, diagnosticul de certitudine se va pune în urma puncției mamare (biopsie de sân).