Toată lumea ar trebui să urmeze o dietă sănătoasă, cu un aport echilibrat de proteine, carbohidrați, glucide, vitamine și minerale. Când vorbim însă de pacienții cu cancer și supraviețuitorii acestei boli, o bună nutriție este cu atât mai importantă cu cât s-a dovedit că ajută pacienții să răspundă mai bine la tratament. De asemenea, o dietă adecvată în timpul și după tratamentul cancerului oferă pacienților rezervele de nutrienți de care au nevoie pentru a-și întări sistemul imunitar și a rămâne puternici.
Importanța nutriționistului în timpul tratamentului
Pe lângă beneficiile aduse, tratamentul bolii neoplazice (chimioterapia) vine la pachet și cu efecte secundare, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, scăderea nedorită în greutate, malnutriție, greață, vărsături, dificultate la înghițire. Vor fi zile în care nu aveți chef să mâncați nimic, zile în care vreți să mâncați de toate și momente în care doar unele lucruri par să aibă gust bun. Pierderea substanțială în greutate și statusul nutrițional deficitar apar la mai mult de 50% din pacienții cu cancer, chiar din momentul diagnosticului.
De aceea este foarte important să aveți în echipa integrată de specialiști un medic nutriționist care să vă ofere îndrumări alimentare corecte pentru prevenirea pierderii în greutate, dar care în același timp vă ajută să rezistați mai bine la tratament și să gestionați efectele secundare ale terapiilor.
Medicul nutriționist poate concepe un plan alimentar personalizat, în funcție de nevoile specifice ale pacientului. Spre exemplu, pacienții subponderali pot avea nevoie de aport crescut de proteine. Alți pacienți pot avea nevoie ca în dieta lor să se regăsească mai multe vitamine și minerale. Foarte important este și aportul de lichide adecvat, în special pentru pacienții care urmează chimioterapia și care ar trebui să consume zilnic 2,5-3 litri de lichide.
Nutriția după încheierea tratamentului
Un aport adecvat de nutrienți ajută în recuperare. Un nutriționist este familiarizat cu nevoile specifice ale supraviețuitorilor și vă poate ghida cu privire la obiceiurile alimentare pe care va trebui să le urmați după tratament. O chestiune care trebuie lămurită este dacă trebuie să pierdeți sau să luați în greutate. Pentru unii pacienți, obiectivul ar putea fi acela de a recâștiga kilogramele pierdute în timpul tratamentului. Altora li se poate recomanda să încerce să slăbească pentru a ajunge la o greutate corporală normală.
Nu există o ”rețetă” general valabilă pentru toată lumea cu privire la obiceiurile alimentare, însă o dietă echilibrată ar presupune următoarele:
- Creșteți consumul zilnic de fructe, legume și cereale integrale;
- Reduceți consumul de alimente procesate, carne roșie, grăsimi și alcool;
- Reduceți consumul de alimente calorice, cum ar fi băuturile cu zahăr, produsele de tip fast-food și dulciurile;
- Limitați consumul de alcool;
- Reduceți porțiile și creșteți frecvența meselor.
Unele cercetări au demonstrat că supraviețuitorii de cancer care mănâncă mai sănătos ar putea prezenta un risc mai scăzut de recidivă al cancerului.
Dacă aveți nevoie de support educational sau medical de specilaitate, partenerii noștri de la Clinicile LOTUS-MED vă sunt alături aici.