Factorii de risc în cancerul colorectal se referă la orice lucru care sporește probabilitate ca un pacient să dezvolte această boală. La fel ca în cazul altor patologii, acești factori de risc sunt grupați în două tipuri:
- Factori de risc nemodificabili (care sunt inevitabili, nu pot fi preveniți);
- Factori de risc modificabili (care țin de alegerile privind stilul de viață și pot fi controlați).
Factori de risc nemodificabili
Iată lista factorilor care fac o persoană să fie mai predispusă la apariția cancerului colorectal și care nu pot fi evitați:
- Vârsta – cele mai multe de cazuri de cancer colorectal apar la persoanele adulte, după vârsta de 50 ani;
- Istoricul familial - riscul de cancer colorectal se dublează dacă pacienții au în familie rude de gradul I (părinți, frați) care au fost diagnosticate cu această boală;
- Antecedente de polipi colonici – un istoric medical de polipii sau adenoame (leziuni precanceroase) crește riscul apariției cancerului, în special dacă aceste excrescențe intestinale sunt mari și în număr crescut;
- Antecedente de cancer colorectal – după îndepărtarea unei tumori există riscul ca o altă tumoră să se formeze în altă parte din colon sau rect;
- Antecedente de cancer de alte tipuri – cum ar fi cancerul testicular, endometrial sau limfomul;
- Antecedente de boli intestinale inflamatorii – exemple sunt boala Crohn și colita ulcerativă. În timp, inflamațiile intestinului gros duc la displazie. Două treimi din cazurile sporadice de cancer colorectal apar la pacienții cu boală Crohn și colită ulcerativă;
- Factorul genetic – polipoza adenomatoasă familială și sindromul Lynch sunt cele mai frecvente sindroame ereditare care cresc riscul de apariție a cancerului colorectal.
Iată și lista factorilor evitabili, cei legați de stilul de viață:
- Supraponderabilitatea și obezitatea – studiile au demonstrat că există o legătură între greutatea în exces și riscul de a dezvolta cancer colorectal, iar riscul este și mai mare în cazul bărbaților;
- Sedentarismul – femeile și bărbații care nu fac activitate fizică au un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal, independent de numărul de kilograme;
- Fumatul – fumatul crește riscul de apariție a polipilor colorectali; acest obicei nesănătos a fost asociat și cu alte 22 maladii neoplazice;
- Consumul excesiv de alcool – cu cât consumați mai puțin alcool, cu atât și riscul se reduce;
- Dieta – consumul mare de carne roșie (porc, vită, miel) și carne procesată (mezeluri), bogate în grăsimi, în combinație cu un aport scăzut de fibre crește riscul de apariție al cancerului colorectal;
- Diabetul zaharat și rezistența la insulină – boala crește riscul de dezvoltare a unei tumori în intestinul gros.
Trebuie precizat însă că nu orice pacient care are unul sau mai mulți factori de risc va dezvolta automat cancer colorectal. Pe același principiu, un pacient care nu are are niciun factor de risc poate fi diagnosticat la un moment dat cu această patologie.
Dacă aveți nevoie de servicii medicale oncologie, partenerii noștri de la Clinicile Medicale LOTUS-MED vă sunt alături aici.
- Cancerul colorectal – Ghid pentru pacienți – Fondul Anticancer și Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală (Ghidul ESMO pentru pacienți)
- Factori de risc în cancerul colorectal - Societatea Americană de Cancer