Diagnostic-cancer. Rolul psihologului în echipa multidisciplinară

Unul dintre cei mai noi membri ai echipelor multidisciplinare care monitorizează și însoțesc pacienții oncologici pe tot parcursul drumului, de la diagnostic la tratament, este psiho-oncologul. Acesta are rolul de a echilibra emoțiilor cu fiecare etapă pe care pacientul o parcurge. 

În fapt, psihologul este un fel de însoțitor emoțional al pacientului. Așa cum medicul îl însoțește pe pacient pe drumul lui către vindecare fizică, psihologul îl însoțește în aceste etape către reechilibrarea emoțională. Recent, a devenit o practică și în România ca medicii să redirecționeze către psiho-oncologi pacienții diagnosticați cu o formă de cancer.

Așadar, psiho-oncologul are menirea de a avea grijă ca în permanență să țină legătura cu medicul oncologul, pentru a discuta și pentru a reevalua situația și evoluția fiecărui pacient. 

”Există această tendință de a transforma această boală într-un monstru, astfel că în momentul în care pacientul primește diagnosticul de cancer creierul lui are nevoie să lege informația de ceva cunoscut. Astfel încât, atunci când pacienții primesc diagnosticul de cancer creierul asociază un mare pericol, inevitabil și iminent, așa că în unele cazuri apar resemnarea și înghețul”, explică Ortansa Mărgărit, psiho-oncolog în Clinica Medicală LOTUS-MED din București. 

În final, rolul psihologului este practic de a reechilibra această atitudine a bolnavului în fața bolii. Acest lucru se face bineînțeles împreună cu medicul oncolog pentru că implică reevaluarea bolii pentru a regăsi resursele.