Circuitul pacientei cu cancer de sân

Autor:
Dr. Laurentiu Valcauan
Medic specialist oncolog, șef secție oncologie Clinica Medicală LOTUS-MED

Cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite maladii neoplazice din lume și din România. Fiind o boală complexă, pacientele necesită o abordare integrată din partea unei echipe mutidisciplinare de medici. O astfel de abordare răspunde nevoilor fiecărei paciente în parte, iar aceasta beneficiază de o continuitate în ceea ce privește asistența și îngrijirea medicală.

Când vorbim despre circuitul pacientei cu cancer de sân ne referim la colaborarea echipei multidisciplinare pe tot parcursul bolii, din momentul în care se suspectează o tumoare malignă și până la încheierea tratamentului. Cum în lupta cu cancerul fiecare minut este prețios, pacienta câștigă astfel timp și creștere și calitatea și eficiența actului medical.

Circuitul pacientei cu cancer de sân

1. Screening - de cele mai multe ori cancerul de sân este depistat în timpul testelor de screening (examen clinic, mamografie/mamografie 3D cu tomosinteza, ecografie mamară).

2. Diagnostic de certitudine - în cancerul de sân diagnosticul se stabilește pe baza examenului clinic, investigațiilor imagistice (mamografie/mamografie 3D cu tomosinteza, ecografie, RMN mamar) și biopsiei (examen histopatologic).

3. Stadializare - este important ca echipa medicală să cunoască stadiul cancerului pacientei pentru a putea decice care este cel mai potrivit plan de tratament. Stabilirea stadiului cancerului este utilizată pentru a descrie dimensiunea și poziția tumorii și dacă s-a răspândit dincolo de locul unde a apărut inițial. În etapa de stadializare sunt necesare urmăroarele teste: examen fizic, analize de sânge, investigații imagistice (CT torace, CT sau RMN abdomen, tomografie cu emisie de pozitroni - PET). De asemenea, biopsia ganglionilor limfatici este o componentă importantă în stadializare.

Sistemul de stadializare pentru cancerul de sân:

  • Stadiul 0 - tumoare neinvazivă limitată la nivelul sânului;
  • Stadiul I - tumoarea este de dimensiuni mici și limitată la țesutul sânului sau cu semne de cancer la nivelul ganglionilor limfatici din vecinătatea sânului;
  • Stadiul II - tumoare situată în sân sau în ganglionii limfatici din vecinătate sau în ambele localizări;
  • Stadiul III - tumoarea s-a extins din sân în ganglionii limfatici din vecinătatea sânului, la țesutul cutanat (piele) al sânului sau la peretele toracelui;
  • Stadiul IV - tumoarea s-a extins în alte regiuni din corp.  

4. Alegerea conduitei terapeutice – în stabilirea tratamentul cancerului de sân echipa multidisciplinara va ține cont de o serie de factori: dimensiunea, localizarea și numărul de tumori, aspectul anatomopatologic al tumorii (subtip, grad și prezența parametrilor biologici), dar și de vârstă și de starea generală de sănătate a pacientei.

5. Terapii suplimentare - pe durata evoluției bolii, echipa multidisciplinară poate alege să adauge tratamente suplimentare ce au rolul de a preveni complicațiile asociate bolii și terapiilor și de a asigura cel mai bun nivel de calitate a vieții. Exemplele sunt îngrijirea suportivă, îngrijirea paliativă, îngrijirea acordată supraviețuitorilor și cea acordată bolnavilor în stadiu terminal.  

6. Suport psihologic - un psiholog cu experiență ajută persoanelor care suferă de cancer să facă față avalanșei de emoții negative pe care boala le provoacă.

Dacă aveți nevoie de servicii medicale oncologie, partenerii noștri de la Clinicile Medicale LOTUS-MED vă sunt alături aici.

Bibliografie: